Verzending door heel Nederland
De beste prijs/kwaliteit verhouding
Eenvoudig online bestelen

Warmtepomp

 • Atlantic Aurea 5 R32 Hybrid add-on

  monoblock, 5 kW

   

  Deze hybride warmtepomp lijkt op de Remeha Elga Ace. Ook de Atlantic Aurea combineer je heel makkelijk met een bestaande cv-ketel. In tegenstelling tot de Elga is dit een monoblock. Je hebt dus geen gecertificeerde ('F-gassen'-)monteur nodig.

  Hij heeft de meest compacte binnenunit (alleen een kleine controlbox) en ook de buitenunit is zeer compact. De prestaties zijn goed. De prijs is samen met de Remeha Elga het laagst. De instelmogelijkheden zijn zeer beperkt.

  Samen met de Remeha Elga is dit enige geteste warmtepomp die met een minder milieubelastend koudemiddel werkt.

  Adviesprijs* + installatie €4850
  ISDE-subsidiebedrag €1700
  Afmetingen buitenunit (bxdxh in centimeter) 87x34x55
  Afmetingen binnenunit (bxdxh in centimeter) 28x12x15
  Garantie 2 jaar
  Opmerkingen garantie  
  Combinatie met willekeurige
  cv-ketel mogelijk
  Ja, modulerend via OpenTherm
  Werking af te stemmen op
  eigen zonnepanelen
  Nee
  Koudemiddel** R32

  *Het gaat om de adviesprijs van de fabrikant voor de buiten- en binnenunit, inclusief richtprijs voor installatie.

  **R32 is milieuvriendelijker dan R410A.

  Besparing op de energierekening

  We konden niet alle woningtypen meenemen. Maar je kunt voor tussenliggende bouwperiodes uitgaan van vergelijkbare besparingen. Voor kleinere woningen en appartementen van na 1991 ligt een hybride warmtepomp minder voor de hand.

  NB: De besparingen zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij (veel) hogere gasprijzen (en relatief minder gestegen stroomprijzen) zijn de besparingen ook (veel) hoger.

  Type huis

  Besparing*

  Vrijstaand voor 1965 €577
  Vrijstaand na 1991 €507

  Twee onder een kap voor 1965

  €420

  Twee onder een kap na 1991

  €313
  Rijwoning voor 1945 €345
  Rijwoning tussen 1975 en 1991 €344

  *Gemiddelde besparing berekend op basis van onze testresultaten, voor een redelijk geïsoleerde woning.

  Verwarmen/rendement

  Met de standaardinstellingen schakelt de warmtepomp over naar de cv-ketel als de buitentemperatuur onder 3,5 °C daalt. En zodra de temperatuur boven de 4,3 °C uitkomt, schakelt hij weer terug naar de warmtepomp.

  Op jaarbasis doet de warmtepomp zo 62% van het verwarmingswerk. De cv-ketel nog maar 38%. Met het gemeten rendement levert dat flinke besparingen op.

  Geluid

  Het geluid op vol vermogen van dit toestel is 61 dB(A). Voor een monoblock-model is dat niet heel stil. Er zit geen 'stille' nachtmodus op deze hybride warmtepomp. 

  Instellingen

  Deze warmtepomp is door de fabrikant ingesteld en als 'plug-en-play' bedoeld. Het schakelpunt tussen warmtepomp en cv-ketel staat vast. Zelf instellen of automatisch laten aanpassen aan energieprijzen is niet mogelijk. De warmtempomp wordt inclusief slimme thermostaat 'Anna' geleverd. 

   

  • Remeha Elga Ace

   4 kW split

    

   Dit is de opvolger van de eerste hybride warmtepomp, de Elga van Techneco. Deze hybride warmtepomp lijkt op de Atlantic Aurea. Ook de Remeha Elga Ace combineer je heel makkelijk met een bestaande cv-ketel.

   In tegenstelling tot de Atlantic Aurea is dit een split-model, dus je hebt een gecertificeerde ('F-gassen'-)monteur nodig. Hij heeft een zeer compacte buiten-unit en ook de binnen-unit is niet groot. De prestaties zijn gemiddeld, de prijs samen met de Atlantic Aurea het laagst. 

   Samen met de Atlantic Aurea is dit enige geteste warmtepomp die met een minder milieubelastend koudemiddel werkt.

   Adviesprijs* + installatie €4950
   ISDE-subsidiebedrag €1600
   Afmetingen buitenunit (bxdxh in centimeter) 85x34x55
   Afmetingen binnenunit (bxdxh in centimeter) 27x22x49
   Garantie 2 jaar
   Opmerkingen garantie  
   Combinatie met willekeurige
   cv-ketel mogelijk
   Ja, modulerend via
   OpenTherm
   Werking af te stemmen op
   eigen zonnepanelen
   Ja
   Koudemiddel** R32

   *Het gaat om de adviesprijs van de fabrikant voor de buiten- en binnenunit, inclusief richtprijs voor installatie.

   **R32 is milieuvriendelijker dan R410A.

   Besparing op de energierekening

   We konden niet alle woningtypen meenemen. Maar je kunt voor tussenliggende bouwperiodes uitgaan van vergelijkbare mogelijke besparingen. Voor kleinere woningen en appartementen van na 1991 ligt een hybride warmtepomp minder voor de hand.

   NB: De besparingen zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij (veel) hogere gasprijzen (en relatief minder gestegen stroomprijzen) zijn de besparingen ook (veel) hoger.

   Type huis

   Besparing* vanaf

   Besparing* tot

   Vrijstaand voor 1965 €377 €541
   Vrijstaand na 1991 €322 €479

   Twee onder een kap voor 1965

   €254 €397

   Twee onder een kap

   na 1991

   €176 €290
   Rijwoning voor 1945 €198 €325
   Rijwoning tussen 1975 en 1991 €197 €324

   *Gemiddelde besparing berekend op basis van onze testresultaten, voor een redelijk geïsoleerde woning.

   Verwarmen/rendement

   Met de standaardinstellingen schakelt de warmtepomp over naar de cv-ketel als de buitentemperatuur onder 4,4 °C daalt. En als de temperatuur weer boven de 7,4 °C uitkomt, schakelt de cv-ketel weer terug naar de warmtepomp.

   Op jaarbasis doet de warmtepomp zo 45% van het verwarmingswerk. De cv-ketel nog 55%. Daarmee hou je het hoogste gasverbruik over van alle door ons geteste modellen. En dat drukt de besparingen. Zowel op CO2-uitstoot als op je energiekosten.

   Maar de installateur kan het toestel ook zo instellen dat hij tot veel lagere temperaturen op de warmtepomp werkt. Je besparingen zijn dan groter. Het rendement van de warmtepomp gaat wel vrij snel achteruit als het te koud wordt.

   Soms draaien cv-ketel en warmtepomp tegelijk. Dat gebeurt als het toestel berekent dat de warmtepomp efficiënter is, maar het gevraagde vermogen te hoog is voor de warmtepomp alleen.

   Geluid

   Het geluid op vol vermogen van dit toestel is 57 dB(A). Dat is gemiddeld. Er zit wel een 'stille nacht'-modus op deze hybride warmtepomp. Maar die kan alleen de installateur aan- of uitschakelen. Volgens Remeha is daarmee wel 5 decibel geluidsreductie mogelijk. Maar het vermogen van de warmtepomp gaat dan flink omlaag.

   Voor grotere woningen lijkt dat dus niet handig. Kies dan voor een model met een hoger vermogen of een omkasting als het geluid een probleem vormt.

   Instellingen

   Voor de meeste instellingen heb je de installateur nodig. Die kan wel veel van afstand beheren. Zelf kun je veel prestaties uitlezen via de app of de e-Twist thermostaat.

Ons advies

Ook als je cv-ketel nog lang niet aan vervanging toe is, kun je voor een hybride warmtepomp kiezen. Dan koppel je het apparaat aan je huidige cv-ketel. Dat gaat heel makkelijk met de Remeha Elga Ace en de Atlantic Aurea Hybrid add-on. Maar ook andere hybride warmtepompen kun je combineren met een bestaande cv-ketel (behalve de Ferroli, daar zit de ketel al in). Ze verliezen soms alleen wat functionaliteit(en) als de cv-ketel van een ander merk is.

Tips voor je een warmtepomp koopt

Installatie

Bezuinig nooit op goede installatie. De installateur moet ervaring hebben met het merk. Fabrikanten hebben een lijst met aanbevolen installateurs. Soms krijg je alleen langer fabrieksgarantie als je het werk door zo'n aanbevolen installateur laat doen.

Maak afspraken met je installateur over finetuning als je de warmtepomp een tijdje gebruikt. Pas na enkele dagen of weken verwarmen blijkt of de inregeling naar wens is. Soms kan de installateur op afstand instellingen aanpassen als jij hem daarvoor toestemming geeft.

Geluid

Uit onze test blijkt dat sommige warmtepompen een stuk stiller zijn dan de andere. En een paar decibel verschil is flink, want geluid verdubbelt bij elke 3 decibel extra.

Vanaf 1 januari 2021 mogen nieuwe warmtepompen op de erfgrens maximaal 40 decibel geluid veroorzaken. Met een geluiddempende omkasting kun je geluidsoverlast beperken. 's Nachts kun je ook de 'stille modus' gebruiken.

Split of monoblock

Als je een hybride warmtepomp koopt, moet je kiezen tussen een split- of monoblock-model.

Split-model

 • De buitenunit is vaak kleiner en lichter dan bij een monoblock. Geschikter om aan de muur te hangen.
 • Vaak minder stil dan een monoblock.
 • Tussen binnen- en buitenunit lopen leidingen met koudemiddel. Alleen gecertificeerde ('F-gassen'-)monteurs mogen aan deze modellen werken.

Monoblock-model

 • De buitenunit is meestal groter en zwaarder. Minder of niet geschikt om aan de muur te hangen.
 • Tussen binnen- en buitenunit lopen warmwaterleidingen. Als de buitenunit verder van de woning komt, kan dit zorgen voor warmteverlies.
 • Kleinere kans op lekkage koudemiddel. Geen gecertificeerde ('F-gassen'-)monteur nodig.

Vermogen/capaciteit

Voor de meeste woningen is het kleinste model warmtepomp uit de geselecteerde series genoeg. Als het erg koud is, springt de cv-ketel toch bij of neemt hij het helemaal over.

Alleen als je erg groot woont of heel veel gas verbruikt, kan meer vermogen lonen. Anders moet de cv-ketel alsnog veel in actie komen. Alle geteste modellen zijn ook beschikbaar met hoger verwarmingsvermogen. Maar die zijn wel duurder. Laat je adviseren door een goede energieadviseur.

Met een (hybride) warmtepomp is het de bedoeling dat je continu op een laag pitje stookt. Dus niet 's nachts de boel uitzetten en dan 's ochtends volle bak je huis moeten opwarmen. Als het vermogen op een zeer koude winterdag te laag is, maakt dat niet uit. Want dan neemt de cv-ketel het werk over.

Vuistregel voor rekenliefhebbers

Een bruikbare vuistregel voor het benodigde verwarmingsvermogen. Meet op een gemiddelde, niet zeer koude winterdag hoeveel kuub gas je in een etmaal verbruikt. Deel dat vervolgens door 24. Vermenigvuldig het dan met 9.

Bijvoorbeeld: Op een druilerige dag met temperaturen tussen 0 en 5 graden gebruik je nu 10m3 volgens je energiemeter. De som luidt dan:
10/24 x 9 = 3,75. Een benadering van het geschikt aantal kilowatt (kW) verwarmingsvermogen voor een  hybride warmtepomp is dan 4 kW.

 

Bron: Beste warmtepomp - Test Warmtepompen | Consumentenbond 

 

 
Button