Verzending door heel Nederland
De beste prijs/kwaliteit verhouding
Eenvoudig online bestelen

Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in uw huis. Het gemiddelde verbruik voor alle huishoudens is 2.730 kWh per jaar. Het gemiddelde verbruik en de maandelijkse bedragen per huishouden vindt u in onderstaande tabel. De kosten hangen natuurlijk nauw samen met de elektrische apparaten die u gebruikt en hoe zuinig ze zijn.

We betalen in Nederland energiebelasting per verbruikte kWh (elektriciteit) en per kuub (gas). Ieder huishouden krijgt hiervan een deel terug in de vorm van een heffingskorting. Dit bedrag wordt verrekend met de energierekening. Meestal gebeurt dat bij de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Voor 2020 is dit 558,56 euro.

Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik per jaar Kosten per maand in €*

 

*Bij een gemiddeld elektriciteitstarief (tarief na 1 januari 2021) van 22,05 eurocent per kWh en vastrecht van € 25,94 per maand (inclusief 21 procent btw). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56 (2021). Afgeronde bedragen.

 

Bron: Milieu Centraal en CBS (berekening Nibud, 2021)

1 1.810 kWh 13,-
2 2.800 kWh 31,-
3 3.310 kWh 40,-
4 3.840 kWh 50,-
5 of meer 4.110 kWh 56,-
Gemiddeld per huishouden 2.730 kWh 30,-

Besparen op gas en elektriciteit

Er zijn verschillende manieren om te besparen op uw energierekening, ook als u geen budget heeft om grotere investeringen te doen. U kunt slimmer omgaan met apparaten die energie en elektriciteit gebruiken, maar ook een overstap naar een andere leverancier maken.

Isoleren en ventileren

  • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en de kou buiten.
  • Goed ventileren is belangrijk. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig. Zorg ook dat lucht goed door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Tip: sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld met een besparingsadviezen op maat of met materialen. Vraag het na bij uw gemeente.

6 % kunt u besparen op uw verwarmingskosten door 1 °C lager te stoken Bron: Milieu Centraal

 

Slim omgaan met apparaten

  • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer. DWD Service biedt een keuzehulp voor de juiste ledlamp.
  • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kunt u tot wel € 100,- per jaar besparen. Denk ook aan de opladers van de telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
  • Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer 7 procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer € 100,- per jaar.
  • Zet uw thermostaat ’s avonds op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld €100,- per jaar. Maar heeft u vloerverwaming? Dan is het beter om de thermostaat ’s nachts maximaal 1 tot 2 graden lager te zetten dan overdag. Anders duurt het opwarmen te lang.
  • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
  • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
  • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met lcd-monitor. U bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
  • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site energielabel.nl/apparaten vindt u per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.

 

Inzicht in uw verbruik

Veel energieleveranciers geven via maandelijkse overzichten inzicht in uw verbruik. Ook kunt u werken met slimme thermostaten, slimme meters en/of handige apps. Hoe meer u zicht houdt op uw verbruik, hoe beter u gaat zien waar besparing mogelijk is. Weten hoe u het doet ten opzichte van vergelijkbare huishoudens? Dat checkt u met Nibud-cijfers.

Bron: Nibud.nl

 
Button